Bringás szleng

A bringázásban nem csak az a jó, hogy ha biciklizik az ember akkor jól érzi magát a bőrében hanem az is, hogy egy olyan csapathoz tartozhatsz akik olyan nyelven beszélnek amit csak ők értenek. Erre egy pár példa egy pár szó amit csak az országút lovagjai értenek:

Kaskala

A kaskala az a bringás aki jobbra néz és balra megy. Aki ön- és közveszélyes. A kaskaláknak 2 fajtája van. Az egyik az aki tudja magáról, hogy fejlődni kell és próbál is, a másik fajta az aki meg van győződve róla, hogy ő Lance Armstrong és Alberto Contador egyben és a vak ló bátorságával megy jobbra balra a mezőnyben. (Mezőny=Országúti versenyeken a bringások halmaza). Ha valaki beszól neki, hogy óvatosabban, akkor nem érti mire föl ez a nagy kiabálás, miközben épp valakinek az életét oltotta ki.

Ismertető jelei: Sárga vagy rózsaszín trikóban bringázik jelezve, hogy ő Tour de France és a Giro'D Italia bajnoka is lehetne. Általában nagy üresség van mögötte, senki nem mer mögé állni mert félnek tőle. Az egyenes haladás számára nem elképzelhetető egy bringa nyergében.

A kaskala melléknév igeként is elterjedt úgy mint, kaskalázik.

Példa mondat:
A szombati edzésen Döme akorát kaskalázott, hogy fölborította az egész szekszárdi sort.
Lefordítva:
A szombati edzésen a Döme becenevű bringás tömegbukást okozott bénázásával a szekszárdi bringások edzésen.

Lósz

A "lósz" egyszerűen ritmusváltást jelent.

Példa mondat:
Kisember szét lószolta az egész mezőnyt a szombati versenyen de aztán jött a kalapácsos ember és leütötte.
Lefordítva:
Kisember becenevű bringás a szombati versenyen rengetegszer próbált meg ritmust váltani ami a többi bringásnak nagyon rosszul esett, de aztán belefáradt ebbe. (A kalapácsos ember meg általában azokat szokta leütni akik fölöslegesen túl sokat lószolnak. A bringa sportban a legnagyobb hatalma a kalapácsos embernek van, aki ha leüt nincs vissza út).

Saját zsírján megy

A saját zsírján megy kifejezés azt jelenti, hogy minden szélárnyék nélkül saját erőből hajtja a bringáját a biciklis.

Példa mondat:
Leszakadtam a többiekről az erdőkertesi emelkedőn, utána saját zsíromon kellett mennem.
Lefordítva:
A mondat elmesélője nem bírta egy emelkedőn tartania a tempót a többiekkel, és ezért onnantól kezdve minden szélárnyék nélkül egyedül kellett hajtania hazáig.

Nagy tányér kónusz

Nagytányér kónusz kifejezés azt a cselekvést jelöli amikor valaki a bringájának a váltóját úgy állítja be, hogy elől a legnagyobb hátul a legkisebb lánckeréken legyen a kerékpár lánca.

Példa mondat:
Csoze Kömpöcnél nagytányér kónuszra váltott, kiállt és úgy belószolt, hogy esélyünk se volt rajta maradni.
Lefordítva:
Csoze becenevű bringás Kömpöc nevezetű településnél elől felváltott a legnyagobb lánctányérra, hátul meg lerakta a legkisebbre, ezután ritmust váltott és a vele bringázók nem tudták tartani a tempóját.

forrás: Mozgásvilág